SALIX FRAGILIS LEOVARDIA
de griene ferbining | de groene connectie | the green connection

In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Kunstacademie Friesland, draagt daaraan bij met een heel bijzonder project. Wij, studenten en docenten/beeldend kunstenaars voeren dit uit zodat Friezen en bezoekers kunnen genieten van onverwachte kunstobjecten op daken en onverwachte plekken.
Salix=Wilg, Fragilis=fragiele, Leovardia=van Leeuwarden.

 KUNST VAN WILGETENEN

De Potmarge als entourage voor een verrassende kunstroute. Dat is wat Kunstacademie Friesland realiseert in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Dertig derdejaars studenten zullen onder begeleiding van internationaal opererende kunstenaars, een serie kunstwerken realiseren die als ‘environmental art’ geplaatst zullen worden op prominente gebouwen aan de Potmarge en in de stad.

De semi-abstracte kunstwerken worden opgebouwd uit wilgentakken, natuurlijk, licht materiaal dat wonderwel harmonieert met de omgeving. Een prachtig, duurzaam project dat een brug slaat tussen kunst en natuur. Het nodigt de voorbijganger uit om een moment te pauzeren, te ontspannen, te mijmeren, te reflecteren. Om het water, de aarde en de lucht te ervaren, maar ook de betrekkelijkheid van de veranderingen die de mens in de kwetsbare natuur heeft aangebracht. De route maakt een verbinding tussen de Potmarge en de stad. De kunstroute loopt langs de waterlijnen, de blauwe lijnen. Je kunt stellen dat het een groene verbinding is langs blauwe lijnen.

PROJECT LEIDING

Het project is geïnitieerd door Doet Boersma, directeur Kunstacademie Friesland met een drieledig doel:

-1- een goed artistiek cadeau aan de stad te geven

-2-een connectie van het naast de Kunstacademie gelegen Potmargegebied en de stad te realiseren en

-3-studenten een artistieke rol te kunnen geven binnen LF2018 projecten..

Karin van der Molen, internationaal opererend beeldend kunstenaar en artistiek leider, is samen met land art kunstenaar én projectleider Derk den Boer aangetrokken voor dit project. Ze werken samen met de studenten aan de ontwerpen en het realiseren van de kunstwerken. Het project krijgt een internationaal tintje, omdat ook buitenlandse kunstenaars uitgenodigd zijn een kunstwerk te ontwerpen en te plaatsen.

KUNST OP VERRASSENDE PLAATSEN

Het is een cadeau aan de stad. Dagelijkse wandelaars en bezoekers van buiten, zullen kunnen genieten van kunstwerken op verrassende plaatsen. Het wandelen van kunstwerk naar kunstwerk vanuit de historische binnenstad, waar oud en nieuw samen komen, naar de natuur rond de Potmarge en visa versa zal leiden tot een intensere beleving zowel van de kunst als van de natuur. Dit project zal een unieke bijdrage leveren aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

 EEN TIPJE VAN DE SLUIER

-bij het nieuwe gebouw van Zienn, aan de Knoopstraat komt een object, waar een soort beschermende krul/schelp neergezet, als abstractie, dat dit pand bescherming biedt voor haar (dakloze) bewoners.

-in de waterpartijen voor Wetsus komt het kunstproject “Duckstad”: 20 eenden korven aan elkaar gezet als prachtig rond kunstobject.

-Aan het gebouw van Comenius worden de hoepelrokken van Marijke Meu bevestigd.

-Er zijn “levende kunstwerken” geplaatst op diverse plaatsen langs de Potmarge. Deze kunstwerken zullen doorgroeien de komende jaren.

-Anker & Anker heeft op het pand een Gordiaanse knoop.

-Kunstacademie Friesland aan de Schrans heeft een lange “vlecht” vanuit de toren op het dank voor de gevel langs hangt, een verwijzing naar Rapunzel?

-Op het pand van NDC staan enorme “toeters”, waarmee informatie naar binnenkomt en via de media weer verspreid wordt.

-In de bomen langs de Spoorstraat hangen enorme grote vormen, die “Storm” voorstellen.

-Aan het nieuwe pand van Parkhoven hangt een “ketting” met kralen, waarmee het nieuwe pand “in de pronk” gezet wordt.

-Aan de Oostergrachtwal staat een enorme hoed op het pand van Edens Makelaardij, omdat het een plat dak is, vonden de studenten dat het pand wel een hoed kon gebruiken.

-Op parkeergarage de Klanderij hangt het kunstwerk “Bjusterbaarlik”, grote letters aan elkaar gezet. De letters B L I K zijn geel, de rest rood, refererend aan het blik wat in de garage staat?

Dit is slechts een greep uit een totaal van bijna 30 kunstobjecten, die verrassen, opschrikken en doen reflecteren.

 HOE IS DE ROUTE TE VOLGEN:

De route verschijnt op een kaart, die gedrukt wordt op afscheurblokken en meegenomen kunnen worden onderweg. Er zal een app zijn, waar de objecten in een route zal verschijnen met de adressen en extra info over de objecten. Ook verschijnt er een catalogus met de objecten van de kunstroute.

SPONSOREN:

De panden die een object op hun dak hebben, zijn mede sponsoren van het Salix project. Naast objectsponsoren, is er gesponsord uit het Wateronnecting budget en de gemeente Leeuwarden.