Ammoniet
Kom en zie de kern
Ruim zicht in beslotenheid

It útgongspunt fan dit keunstwurk is de floeiende spiraal fan in ammonyt. De omearmjende foarm fan dizze skulp jout in gefoel fan beskutting en feiligens. Frissele yn in skynber eigenwillige grimelgrammel fan wylgetienen ûntstiet in noflike oardening dy’t rjochting, iepenheid en útsjoch biedt.

Het kunstwerk heeft als uitgangspunt de vloeiende spiraalvorm van een ammoniet. De omstrengelende vorm van deze schelp geeft een gevoel van beschutting en veiligheid. Gevlochten in een schijnbaar willekeurige wirwar van wilgentenen ontstaat een prettige orde die richting, openheid en uitzicht biedt.

The point of departure of this work of art is the flowing spiral of an ammonite. The embracing shape of this shell gives a sense of shelter and safety. Entwined in a seemingly random tangle of willow twigs emerges a pleasant order which moves towards openness and an endless view.

‘opklimmen/afdalen OOG’
Er zijn schaalmodelletjes gemaakt.
Fijn om los te kunnen gaan met het vlechten.

Het frame is gelast, maar het is nog niet helemaal goed. Om de vorm goed te kunnen laten staan moeten er meer dwarsverbanden gelast worden.

We hebben de middag besteed om, met stukken wilgenteen, inzichtelijk te krijgen op welke punten het frame versterkt zou moeten worden.

Hopelijk kunnen we aankomende vrijdag aan de slag met het vlechten!

Vandaag hebben een tweede laag wilgetenen gevlochten .
Het ontwerp is nog extra verstevigd met meer verbindingen waardoor de constructie stabieler geworden is. Fijn om los te kunnen gaan met het vlechten. We maken met wilgentenen het eerste vlechtwerk. We proberen zoveel mogelijk een open verbinding te houden. Het gehele geraamte wordt met het open vlechtwerk bedekt. Nu valt nog meer op hoe groot het ontwerp is.

Meer eenheid creëren in het beeld.

Vandaag hebben een tweede laag wilgetenen gevlochten . De takken worden rond en in een willekeurig ritme aangebracht.

Kan het spannender, interessanter?
Vandaag hebben we nog 1 laag wilgentenen in willekeurige richting aangebracht. In de buitenste lagen gaan we de tenen allemaal in dezelfde richting vlechten, om meer eenheid te creëren in het beeld.

Hiervoor is nog wel een aantal lagen nodig denken we. Volgende week weer verder hiermee!

Puntjes op de i!
De vorm wordt steeds duidelijker, de wilgentenen vlechten aaneen tot een vorm van beweging en omstrengeling. Maar kan het spannender, interessanter? We besluiten vlakken van donkerder wilgentenen te vlechten. We zijn op zoek naar kunstzinnige diepte en beleving. Dat willen we Zienn, voort dus!
Afwerken, eindjes bijknippen en klaar!
Puntjes op de i

Bijna is het zover. Nog een paar randen afwerken en eindjes bijknippen, dan is ons ontwerp klaar om geplaatst te worden op locatie. Volgende week maandag is het zover.

We zijn ontzettend benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Spannend!

Het kunstwerk staat!

Na een ijzig koud weekend wordt 19 maart onze ‘ammoniet’ geplaatst bij Zienn. De mannen die de plaatsing doen gaan gestoken in waadpakken de vijver in en moeten door een aardig laagje ijs heen.

Een vrijdag nog zwart geverfde ‘tafel’ gemaakt van een pallet en verzwaard met grote steenblokken wordt op de bodem neergezet, waarop het kunstwerk in de juiste positie overeind gezet kan worden.

En dan is het ineens zover, het kunstwerk staat! De zon schijnt volop, de lucht is stralend blauw en het kunstwerk weerspiegelt prachtig in het water. Mooier wordt het niet!

Zienn
J.H. Knoopstraat 2,
8933 GS te Leeuwarden

Projectleden:
– Hilda v/d Veen
– Carina Bruggenkamp
– Wynske de Jong
– Karina Lent