Exactly, a hat!

It earste wat opfalt oan it gebou fan Edens makelaars is dat it lytser is dan de gebouwen dêrneist. It liket oft it net útwoeksen is. Der ûntbrekt wat. Krekt, in huodsje!

Het eerste wat opvalt aan het gebouw van Edens makelaars is dat het lager is dan de naastgelegen gebouwen. Het is net of het niet volgroeid is, het mist iets. Juist, een hoedje!

The first thing one notices when looking at the building of Edens brokers is that it is lower than the neighboring buildings. As if it is not full-grown. Something is missing. Exactly, a hat!

Even voorstellen
Eerst maar even voorstellen, wij zijn Fokke Veurman, Walda Garcia de Santiago en Jouke van der Zee.

Bij Makelaardij Eedens ontstond het idee voor het maken van een hoedje voor het gebouw. Het gebouw van Eedens mist duidelijk een dak, het is een vreemde eend in de bijt naast de gebouwen die wel een dak hebben. We vonden dat het gebouw wel een hoedje kon gebruiken ter compensatie van een dak. Eedens is een makelaardij in horecapanden, in horecabedrijven wordt dikwijls een feest gehouden en ook daar past het hoedje (feesthoedje) heel goed. We hadden een aantal ontwerpen gemaakt en de ideeën die hierboven beschreven staan zijn het geworden. Nu gaan we onze plannen tot iets tastbaars maken.

We zijn benieuwd!
De dag van plaatsing is vandaag een feit.
 De beide werken die we hebben gemaakt gaan deze ochtend op transport naar Leeuwarden. Jouke is ’s morgens naar de boerderij van Ale en Tea Sieta Greidanus gereden om te helpen met het inladen van de objecten. In een mum van tijd ligt de Knoop en de ene helft van de hoed in de laadbak van de vrachtwagen. Vanuit Welsrijp naar Leeuwarden getogen, daar staat Fokke al op de Oostergrachtswal bij Edens te wachten op ons. Fokke heeft zijn camper meegenomen om heel wat materiaal mee te kunnen nemen, wat we nodig hebben voor de plaatsing van de hoed. Zo ook een ladder om de eerste attributen zonder hoogwerker naar boven te verplaatsen. Dat was nogal een ding voor Jouke met zijn hoogtevrees. Maar het ging goed. Inmiddels is de ene helft van de hoed en de hoogwerker op locatie gearriveerd. De straat wordt in beide richtingen afgesloten door gemeentewerkers die ons helpen met het plaatsen van de hoed. De hoed en de knoop worden uitgeladen, nu gaan de mannen weer naar Welsrijp om de andere helft van de hoed op te halen. Ze zeggen erbij dat ze eerst koffie gaan drinken, want het is koffietijd! De koffie smaakt hun goed, daar we anderhalf tot twee uur moeten wachten totdat de hoed compleet is. Nu de andere helft er ook is kunnen we de hoed in elkaar zetten en hem met de hoogwerker naar boven verplaatsen. Na wat stunt en vliegwerk staat de hoed gemonteerd en wel op zijn plaats. We kunnen trots zijn, de hoed staat het pand prima!

Edens horeca-makelaars
Oostergrachtswal 51, 8921 AB Leeuwarden

Projectleden:
– Walda Garcia Santiago
– Jouke van der Zee
– Fokke Veurman