Gouden KAF

Tsjef (Nederlânsk ‘kaf’) ferwiist nei Kunst Academie Friesland (Keunst Akademy Fryslân) en nei it skynber weardeleaze húltsje fan nôtkerrels. Foar ús is tsjef goud wurdich yn it kreative proses. It ferflechtsjen fan tsjef liedt nammentlik ta artistieke skifting, groei en frijheid.

Kaf verwijst naar de Kunst Academie Friesland en naar het ogenschijnlijk waardeloze omhulsel van de graankorrel. Voor ons is kaf goud waard in het creatieve proces. De vervlechting van kafjes leidt namelijk tot artistieke schifting, groei en vrijheid.

Chaff (Dutch ‘kaf’) stands for Kunst Academie Friesland (Art Academy of Friesland), and for the seemingly worthless husk surrounding grains of wheat. To us, the chaff feels like gold in the creative process. The twining of the chaff is what induces artistic sifting, growth, and freedom.

Het KAF
Het dak op!
Progressie!
Welgevormd geheel
Versterking!
 We worden steeds handiger! We hebben deze week verder gewerkt aan het invlechten van kafjes waar we eerder al het ‘skelet’ voor hadden gemaakt en we hebben drie nieuwe kafskeletten klaar. Wanda en Daghmar konden er helaas niet bij zijn, maar we hadden wel heel welkome versterking van Wippy.
Werkbare systematiek
We hebben een werkbare systematiek te pakken, waardoor het vlotjes verloopt. We zijn bezig om verschillende groottes van kafjes te maken, om zo wat meer variatie in de vlecht te krijgen. Ale Greidanus heeft de metalen constructie, om onze vlecht aan te bevestigen, al klaar.
Een goede tip!
Het eerste halfuur waren we met z’n drieën en ontdekten we dat dit niet werkbaar is. Ons project kan alleen uitgevoerd worden met een even aantal mensen. Onze docente gaf ons als tip mee om de kafjes iets dichter in te vlechten, omdat anders de vorm niet goed zichtbaar wordt.
Technische tekeningen

We hebben de kafjes op de ladder gelegd, om te zien hoe we uitkomen. Een vriend van Renée, Jean, heeft technische tekeningen gemaakt van de constructie. We denken dat het geheel aan kafjes zo’n 25 kilo is. Dit moeten we aanleveren bij de gemeente, zodat zij op de hoogte zijn.

Vrieskou (-7 ℃ in de schuur)
In de voorjaarsvakantie zouden we verder werken, maar wegens griep en kou (-7 ℃ in de schuur), hadden we dit afgeblazen. We hebben een Artist Statement in drie talen geschreven en zijn op zoek gegaan naar geschikte foto’s. Deze gegevens moeten we aanleveren voor in de catalogus.
Plaatsingsdatum bekend
Jean heeft de kafjes die op de ladder komen, vastgezet met ijzerdraad. Bijna alle skeletten zijn ingevlochten, nog twee kleintjes te gaan. Verder gaan we de onderkanten nog schuin afsnijden. Docent Derk had de planning doorgenomen. Woensdag 21 maart zal ons kunstwerk geplaatst worden op het dak van Kunstacademie Friesland.
Nog twee kafjes.

We wilden de onderkanten van de kafjes schuin afsnijden met een elektrische zaag, maar dit ging niet. Met een snoeischaar lukte dit gelukkig wel. We moesten toch nog twee kafjes van 1.10 invlechten. De vlecht werd namelijk korter, omdat het mooier stond als we de kafjes meer in elkaar legden.

‘Gouden Kaf’ wordt geplaatst
Woensdag 21 maart was het zover en werd ons kunstwerk ‘Gouden Kaf’ op de Kunstacademie geplaatst. De Schrans werd een paar uur door verkeersregelaars afgezet en met behulp van een hoogwerker ging de vlecht de lucht in.

De ladder met kafjes was verkeerd opgemeten, maar liefst 2 meter te lang. Daardoor moesten we ons oorspronkelijke plan (de ladder vanuit het midden van het torentje laten komen en de vlecht vervolgen met een slinger naar beneden ) laten varen en de ladder diagonaal over het dak leggen. Toen kon de vlecht gelukkig nog wel bij de regenpijp naar beneden. Hierdoor werd de vlecht met de losse kafjes te lang en hadden we ineens vier kafjes over.

We hebben daarna nog overwogen om de onderste helft te verven, wat op te lichten, maar hier zien we vanaf, omdat de vlecht met de dag lichter wordt.

We zijn echt supertrots op het eindresultaat!

 

Project adres:
Kunstacademie Friesland
Schrans 44,
8932 NE Leeuwarden

Projectleden:
– Wanda Ario
Soeriowardojo
– Renee van Bezooijen
– Petra Zondervan
– Daghmar Verhagen